Летище на бъдещето

Конкурс  Fentress Global Challenge  

Fentress Global Challenge е ежегоден международен конкурс, създаден, за да участват студенти и архитекти по света в проучване на бъдещите възможности за дизайн в обществената архитектура. Темата на конкурса се променя всяка година, за да отразява текущите проблеми. За 2011г. студенти и архитекти от целия свят са поканени да си представят летище на бъдещето.


ХРОНОЛОГИЯ

Това състезание ще помогне да си представим възможностите за дизайна при летищата. Вашата цел е концепцията за това какво може да бъде бъдещето…това е една вълнуваща и неограниченa дестинация.

Технологичните иновации и социологическите очаквания постоянно се движат напред и летищата са на острието на тази тяга. Авиационната индустрия играе съществена роля в глобалната икономика с 2,4 милиарда пътници, 43 милиона тона товари, в подкрепа на 32 милиона работни места и $3.5 трилиона в икономическата активност годишно по целия свят. Индустрията се разраства. До 2050г. се оценява, че 16 милиарда пътниции 400 милиона тона товари ще бъдат транспортирани всяка година. /Визията за проекта е 2050година/

В ранните дни на въздушния транспорт, летища са били наричани “летящи полета” и повечето са тревисти ленти с малка площ на стопанството за пътници. В края на 1950, кагато пътуването със самолет, става по-достъпно, летищата започнали да се справят с по-големи тълпи и по-тежки самолети. Бумът налетището от 1960-те довежда със себе си романтичния архитектурен стил, който отразява мистиката на въздушния транспорт,  пътниците се обличат внай-добрите си дрехи, за да обядват в ресторанта на летището преди да се качат.

От 1970г. до средата на 1990-те, обаче, летището става “машина за обработка на пътници” и романтиката изчезва. Повишените заплахи и терористични атаки обърнаха стъклата на прозорците в непрозрачни стени и необходимостта от бързото разширяване на летището с ограничени бюджети в монотонен дизайн. Един пътник може да предвиди няколко възможности за бързо хранене, да не говорим за пазаруване, развлечения или подарък, за релаксация. Летищата са станали места, на които може да получите нещата по-скоро, отколкото може да бъде.

През последните 15 години, летища са имали едно възраждане на вдъхновяващия дизайн. Красиви терминали с висок клас и удобства правят междинно кацане на пътниците по-приятно и това позволява на авиокомпаниите да запазят цената на билетите. Глобализацията и бързото разширяване води до необходимостта от нови летища и летища – градове. Тези бъдещи летища ще бъдет крайъгълен камък на икономиката на утрешния ден, оформянето на развиващите се райони по същия начин, както градовете от миналото са били моделирани от техния достъп до морските пристанища и железопътни линии.

Какво е бъдещето на летищата? Как  летищата на бъдещето ще изглеждат и функционират? 2011 Fentress Global Challenge Ви кани да отговорите на тези въпроси чрез архитектура и дизайн.

Дизайн- Технология- Устойчивост- Пътнически Опит

© 2012 – 2013, AGGA Studio. All rights reserved. Rating for aggastudio.com

Коментирай чрез Facebook

Център за обучение и предотвратяване на бедствия в Истанбул, Турция

Център за обучение и предотвратяване на бедствия в Истанбул, Турция Конкурсен проект,...

Close