Екологичен прoект – Библиотеката на Бирмингам

Mecanoo и Buro Happold проектират и работят по библиотеката на Бирмингам, за да отвори на 3 септември.

Във вторник 3 септември вратите ще бъдат отворени след дълго чакане и англичани ще могат да ползват новата библиотека на Birmingham (UK). Обществената поръчка за проектиране е възложена Mecanoo с Buro Happold, след публично обсъждане и има бюджет от £ 188,8 милиона. Новата библиотека е с 20% по-голяма от предшественика си и ще съхранява над 400 000 раздели и над 1 милион текстови произведения, събирани, за да служат на хората.

Екстериорът на библиотеката привлича внимание и погледи и продължава да се оформя и траснформира всеки ден. Нейният силует, филигиран на метални кръгове, много напомня на модел на Spirograph, който да “заключи” истории, интелектуално наследство, ценности и знания.

Наситеното синьо, златистите обеми, градините и обществените тераси, омекотяват усещането за тежест от огромния покрив и конструкции. Терасите и общественият открит достъп е организиран така, че да скрива посетителите от вятъра, но дава възможност на хората да наблюдават и обсъждат изложеното изкуство.

Проектът е много добре приет от местното население. В епоха, когато печатането на текст вече е ретро технология, изместена от цифрови материали, библиотеката на Бирмингам ще бъде дом на “старото” изкуство на площ от 31 000 кв.м. Сградата е разделена на отделни експозиционни зони и разполага със студио театър с 300 места, Gallery Discovery и открит амфитеатър.

Библиотеката е разделена на 10 нива, от които четири нива са конзолните балкони около Book Rotunda. Тези балкони действат като алея за досъп до щедрите стени с книги. Така се гарантират равни условия и показ за всички автори и творби. Допълнителните 600 000 тома, притежание на библиотеката, ще се съхраняват при отлични условия в складовите хранилища на сградата.

Като част от Library of Birmingham’s, тя траябва да съхранява книгите при отлични условия, именно затова в основната “книжна ротонда’, естествената дневна светлина се филтрира. Намалена е нуждата от изкуствена светлина, а същевременно е доказано, че дневната светлина повлиява положително настроението на посетителите. Отличните системи на BREEAM се грижат за високата енергийна ефективност, преработката на вода се използва за отопление и вентилация.

Партньорите Rod Manson, Buro Happold казват пред WAN:”Преплитайки творчеството Mecanoo с иновативните решения от Buro Happold инженери ни позволи да предоставим тази нова важна забележителност за града и хората в Бирмингам и да се справим с времето и бюджета .”Кулминацията на петгодишен процес на проектиране и строителство, нашият интегриран подход за дизайн, независима енергия ни дават устойчива обществена сграда от най-високо качество, което с право ни дава основания да сме горди с нашата сграда.”

mecanoo_biblioteque mecanoo4 mecanoo6