Невидим небостъргач – Сеул, Корея

invisible_tower_SeoulМечта на всеки архитект, специализирал в обществените сгради е да достигне небесата. През годините, всеки нов небостъргач е по-висок, по-технологичен, по-уникален от предшествениците си. Напоследък архитектурния дизайн се обръща към начинът по които вече създадените обекти влиаят на нашото ежедневие само чрез присъствието си. Най-актуалнта тема при големите сгради днес е – “Как да ги направим по-незабележими?”, за да запазим лекотата на погледа.

Всеки може да налива бетон, но не всеки може да създаде модел от стотици метри без да “тежи” в пространството.

Изграждането на супер високата кула като част от  ‘landmark’ архитектурата, прави високия стъклен гигант различен и открояващ се спрямо себеподобните. Грандомащината и височината не са водещи за Architects GDS, A & U и Samoo Architects и те се съсредоточават в изчистването на

Infinity Tower е резултат от международен конкурс за дизайн, спечелени от отбора през 2008 г., а проектът , за сега е  само разрешително за строеж. Високата 450 метра структура е обявена за обект от първостепенно значение в Сеул в Южна Корея – област известен за своята амбициозна архитектурен дизайн (вижте WAN за Yongsan Business International област с няколко изумителни устройствени планове).

От описанието, дадено от архитектите GDS, Tower Infinity трябва да бъде разглеждана като “просто едно заострено стъкло”, но въпреки това цялата фасада е облечена в LED диоди и оптични влакна, за да добие този кристален вид.

GDS Principal Charles Wee, AIA, обяснява: “Вместо да символизира известност като още една от най-високите и най-добрите кули в света, нашето решение има за цел да осигури първия в света невидимата кула, представяне на иновативни корейски технологии като същевременно се насърчава по-глобален прочит в процеса.

invisible_tower_Seoul2“Ние сме въодушевени, че дълги години на проектиране, тестване и координация са ни довели до това тази важна стъпка и процес на строителство. Ние очакваме да осигурим на Корея и света  изцяло нов модел за това какво предполага да бъде наблюдателната кула. ​​”

Над 450 метровата кула е изцяло посветена на забавления. Нейната кристална форма съдържа наблюдение палуби, сватбени места, театър, въртележка на увеселителен парк, множество заведения за хранене и воден парк, всичко това обградено от внимателно поддържани градини.

Infinity Tower ще бъде разположена в близост до международното летище Инчеон, така че посетителите си проправяха път до Сеул ще бъде в състояние да се възползват от възможности за развлечения. Като цяло проектът обхваща повече от 110 000 кв. м и може да се похвали с една от най-високите точки за наблюдение в света, 392 метра високо в небето.invisible_tower_Seoul4