Свобода и идентичност

Архитектурата е едно от най-значимите изкуства в човешката еволюция. Отговорността да ангажираш много хора в организацията и производството на 3D творба, носи много отговорности. Свободата и идентичността са част от ежедневието на онези от нас, които вярват в успеха и отричат стандартите и системата. Най-уникалните проекти в архитектурата винаги променят света за поколения напред…soul

ЕЛЕМЕНТ 5 В АРХИТЕКТУРАТА

Човешката идентичност и свобода е колкото лична, толкова и зависима и наследена, защото повечето от нас могат да осмислят света и пространството само в рамките на съществуващия свят. В наши дни повечето лични избори са трансформация на чужди желания, които ние вярваме, че са наши убеждения. За да си наистина уникален, трябва да можеш да филтрираш информацията и да изолираш собствените си идеи.

Архитекти, които са успели да изолират себе си и да излязат на световната сцена на творбите с резултат, който ще направи група от хора по-уникални, са истинско богатство. Свободата е онова усещане, което ни кара да се чувстваме живи – колко сме необременени днес? Разполагаме с все повече удобства и електроника, но те увеличават действията, които извършваме, а не ни правят по-специални. Реално всеки днес губи частица от себе си с изтеглянето на “application” на някой от така наречените “Smart” продукти.

Всеки индивид има право да действа според собствената си воля. Ограничаването или деформирането на личните желания води до изключително изкривяване и непредвидими последствия за поведението и действията ни. Много течения и философии определят свободата без равенство като господство на най-силните. Това съждение поражда въпроса кой е силен днес и можем ли да влияем на естествения подбор на Земята?!
стълбите
Можем ли да признаем, че днес няма нито истинска свобода, нито истинска идентичност, защото те биха съществували единствено при липсата на ограничения? Човешките инстинкти подсказват, че ние сме свикнали да бъдем господари и често се губим в манията си за величие, което от своя страна ни прави още по-обременени и ангажирани към собствената си душевна тежест.

Всяко инициирано действие, което има форма на демократично поведение, е отправено към други хора, чиято идентичност често е нарушена или ограничена. Това подлага на съмнение личната ни свобода и ни кара да се чувстваме подтиснати от безсилието си да променим заобикалящия ни свят. Каквато и форма на управление да изберем, то със сигурност тя ще има някаква форма на структуриране. Идеалната система на управление е тази, която може да обхване мащабите и нуждите на толкова голяма маса от хора, че да бъде самодостатъчна за идентично и равно съществуване. Упражняването на граждански права е най-актуално в Америка, където съществува “мека тирания” и “взаимна свобода”. Не е ли време да се замислим за стандарта и начина, по които избираме да се организираме, за да съществуваме по-лесно и правилно?!

Архитектурните произведения са като живота –  колкото повече остаряват, толкова по-ценени биват…

Chongqing-Shopping-center-interior
Колкото повече сме себе си, толкова повече ще живеем. Поддържането на основните човешки функции като движение и мисъл ни правят уникални. Много добре знаем, че всяко дете иска да опази природата, а много зрели хора искат просто да построят завод. Има ли принцип, по който бихме могли да разделим хората на такива, които мислят единствено за техния житейски път, и на мисионери, които вярват, че техният живот ще промени този на поколения след тях…?

Борбата между високите технологии и естествените продукти в архитектурата ще определи нашата идентичност в бъдеще. Днес вече имаме прозрачен бетон и карбонови връзки, но утре можем да имаме “костни” конструкции, които са частично живи и регенерират под влиянието на слънцето. Тайните и хитрините за повишаване качеството ни на живот се крият именно в нас самите. Дори да заменим природен елемент със синтетичен такъв, ни не можем да постигнем дълготрайни резултати, тъй като се нарушава естественият кръговрат и сами превръщаме себе си в зависими от машините. В природата не стават грешки, а действат закони, които ние можем само да симулираме. За да създадем продукти, които са по-добри от естествените, означава да станем “полубогове” и да надскочим създателите си. Може би модерните технологиите са обществената мода към стремежите ни да се превърнем в безсмъртни богове.

Можем да разделим идентичността на много видове:

  • Идентичност – еднаквостта на две неща (поява на модел)
  • Идентичност в социалните науки (модели на поведение)
  • Идентичност според философия на съзнанието (лично съзнание)
  • Лична идентичност (съвкупност от черти)
  • Културна идентичност (наследство)
  • Полова и расова идентичност (генетика)
  • Политики на идентичността (форма на управление)
  • Национална идентичност (самосъзнание и приоритети)
  • и други…


… но нека се опитаме да се обединим около това, което ни прави едно цяло – природата. Може би именно това, че се раждаме зависими от околния свят, ни кара да търсим нашата независимост цял живот. Архитектурата е пряко зависима от технологии и природа, но ние хората трябва да решим кое ще доминара в нашия бит. Замяната на естественото със софтуери и машини носи повече рискове отколкото плюсове, но същевременно именно технологиите са тези, които могат да ни изведат извън рамките на познатия ни свят.
sexy_soul
В крайна сметка излиза, че ние трябва да бъдем себе си във всяко едно отношение на нашата идентичност и да носим отговорност за поведението си, но как да бъдем сигурни, че нашето поведение влияе на околните. Архитектите са тези, които винаги влиаят на света и имат гарантирана публика, критика и сцена за изява, която няма как да остане скрита.

Проектирането на “Домът мечта” е най-значимото действие, което може да извършим, за да изградим собствен свят и да определим личната ни околна среда. Мястото, където прекарваме най-много време, е пространството, което най-добре съхранява нашата идентичност и демонстрира колко уникални сме. Интериорните решения са нашата микро околна среда, която може да направи различен бита ни. А всички знаем, че “навикът е втора природа на човека”, следователно трябва да останем отговорни към нас във всеки един момент, ако искаме да променим света около нас към по-добро и едновременно да останем уникални.

Нито семейството, нито културната ти среда са формирали твоята личност. Ти самият си нейният създател. Уейн Дайър

Нека приемем, че сме поставени при равни условия със симетрични ръце, крака, очи…, само нашето съзнание определя посоката ни на развитие.
Вижте какво предлагат от гиганта Siemens за сградите ни след 2050г. и помислете за елементите, които липсват от сегашното ни ежедневие…


Останете уникални!