Сигурност и безопасност

Безопастно наричаме всичко, което не ни вреди и можем да влезем в пряк контакт с него. Сигурността е следващата по-добра форма на безопасност, при която се чувстваме защитени и по-силни, защото сме способни да се предпазим от опасни външни намеси.

ЕЛЕМЕНТ 1 В АРХИТЕКТУРАТА

Какво се крие зад понятието сигурна архитектура?Awesome-roof-pool-670x463

През последните години стана актуална темата за устойчива архитектура, това понятие носи със себе си значението за безопасност и дълготрайност. Понятието архитектура се използва за всякакъв тип проектиране на ситуации, модели, платки, процесори, симулации и др. Едно нещо е сигурно тогава, когато работи ефективно и не носи рискове за здравето на хората, които го ползват. В повечето случаи изразът “Моят дом е моята крепост” е валиден за всеки човек, който цени своето местенце, винаги готово да го защити от околния свят.

Всеки от нас усеща света и ситуациите в него по различен начин, но остава приоритет най-естественото – оцеляването. Има много хора, които обичат да преживяват рисковани, изпълващи с адреналин ситуации, които ги карат да се чувстват живи, но и те имат соите моменти на уединение, спокойствие и безопасна почивка. Възможно е този тип хора да имат засилена нужда от усещане за живот и сигурност, която винаги е задоволена след рискови преживявания.

Ежедневието често определя приоритетите ни за сигурност. Мястото, където прекарваме най-много време, е водещо при усещането ни за сигурност и винаги, когато търсим такава, ние ще се обръщаме към него, независимо дали това е офисът, холът, спалнята или вилата. Контрастът между забързаното и динамично ежедневие и моментите на пълен релакс произвеждат нови модели и стандарти на живот. Далеч по-функционални и разнообразни са новопроектираните архитектурни творби, които последните години очевидно се стремят да се развиват в симбиоза с природата и основната цел на човечеството – да оцелее при всякакви ситуации.

От_високо_агга_студио

Сентенции за сигурноста при човека:

• Без елемента на несигурноста, постигането дори на големите бизнес триумфи би ни се струвало скучно, рутинно и крайно неудовлетворително. Жан-Пол Гети

• Единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно. — «Solum certum est nihil esse certi.»

Плиний Стари

• Една система за сигурност е толкова сигурна, колкото сигурна е нейната тайна.

из “Катедралата и базарът”

• Никое голямо дело не се извършва от нерешителни хора, които търсят само сигурност.

Джордж Елиът

• Няма нищо сигурно. Това е единственото сигурно нещо, което аз знам.

из филма “Красив ум”

• Който е невинен, живее сигурно.  Елън Гулд Уайт

• Сигурно е, защото е невъзможно. — «Certum est, quia impossibile.» Латински сентенции

Lloyds_building_londonСъществуват сгради, които трябва да гарантират сигурност – пример за такава сграда е  Lloyds Bank. Сградата на основаната през 1765 структура и нейната трансформация през 1995 г. като Lloyds TSB.  Сградата на Лойдс е дом на осигурителната институция на Лойд на Лондон. Тя се намира на Lime Street в Лондон , основният финансов район на Лондон. Сградата е водещ пример за радикална Bowellism архитектура , в която услугите за сградата, като проводи и асансьори, са разположени от външната страна, за да се увеличи пространството в интериора.

Двадесет и пет години след завършването през 1986г, сградата получава Степен I регистрация през 2011 г. Сградата се състои от три основни кули и три обслужващи кули около централно правоъгълно пространство. Основата му е голяма стая с фоайе на партерния етаж, в която се помещава известната Bell Lutine в трибуна. Залата – “Room” (често нарича просто ” стаята ” ) се трансформира в галерии, образувайки висок 60 метра атриум, осветен по естествен начин чрез огромен сводест стъклен покрив. Първите четири галерии се отварят към атриумното пространство и са свързани с ескалатори през центъра на структурата. По-високите етажи са остъклени изцяло и до тях може да се достигне само чрез външни асансьори.

Сградата Lloyd е висока 88 метра заедно с покрива и има 14 етажа.  На върха на всяка кула на  Лоид Банк са разположени почистващи кранове, увеличаващи общата височина до 95.10 м. Резултатът е сигурност за всички хора, които ползват тази сграда, и за инвестициите, съхранявани от гиганта.

Finger-Print-Building-ThainlandМожем да заключим, че сигурността се дели на оцеляване, обществено положение и иномика. Всички тези елементи са пряко свързани с архитектурата, която се развива според нуждите на съвремието ни. Ако приемем, че всеки път, когато си купим електроника или кола, тя губи от своята стойност и е реално остаряла още в момента на похарчване на парите ни, то архитектурата има възможност да се противопостави на тази тенденция. Разбира се, че всички новопроектирани сгради носят финансов риск, но едно е ясно – колкото по-добре са си свършили работата архитекти и строители, толкова по-голяма е вероятността да вдигнат стойността на сградата. Ние от АГГА студио вярваме, че можем да проектираме успешно модел за вашата нова сграда, така че да имате уникална сграда, която ще ви носи само позитиви и дивиденти.

Независимо какво проектираме, трябва да останем верни на основните човешки нужди и принципи. Не е задължително да има пряка връзка между функция и сигурност, но един проект остава стойностен във времето само тогава, когато сме успели да направим света по-сигурен и удобен.

В крайна сметка човек се чувства сигурен, когато е в “свои води”, което автоматично определя заобикалящата го среда като приветлива, сигурна и отговаряща на неговите нужди. Искате да създадете вашия уникален дом или офис днес – свържете се с нас, за да реализираме вашите мечти!

ЕЛЕМЕНТ 1 В АРХИТЕКТУРАТА