София – архитектура, война на интереси

Част 1 – Минало и настояще

Каква е архитектурата в столицата?

След бомбандировките през Втората световна война на София са нанесени пренебрежими щети, въпреки че много малко сгради остават незасегнати.
На 13 декември 1941 г. България обявява символична война на Великобритания и САЩ. От 1943 г. авиацията на САЩ и Великобритания, базирана в Северна Африка, а по-късно след операция Хъски в Южна Италия, започва да извършва допълнителни стратегически операции срещу германските съюзници, сред които е и Царство България.

sofia-31софия-бомби

По време на Втората световна война,, въпреки че България не участва в бойни действия,, англо-американските въздушни сили извършват жестоки бомбардировки на София. Ударени са най-вече граждански обекти като Народния театър (тежко засегнат), църквата от ХІ век Свети Спас (силно разрушена в 1944 г.), Градската библиотека (напълно унищожена на 30.03.1944 г. изгарят 40 000 тома книги), Католическата Катедрала Свети Йосиф (напълно унищожена на 30.03.1944 г.), голямата Софийска синагога (тежко засегната, изгаря и уникалната и широко известна юдейска библиотека на общността, съхранявала безценната колекция от средновековни равинистични трудове), Духовната академия (тежко засегната, изгорен е куполът на храма вграден в нея), взривени и опожарени са хиляди жилищни сгради, разрушен е градският център, убити са над 2000 души от софийското население и са разрушени 12,657 сгради.

Много от по-възрастните граждани на столицата са намирали снаряди, гилзи и невзривени заряди в подпокривни пространства, мазета и прочие. В момента подобни военни действия съществуват в Сирия, която както още 192 държави е част от ООН (организацията грижеща се за мира след Световните войни) – над 70 000 жертви за 2 години – Commonstep.org.

Проста статистика:

6 април 1943 г. – Югославски самолети Do-17 бомбардират индустриалния квартал на София и град Кюстендил. В София загиват 8 души. При бомбардировката на Кюстендил загиват 58 граждани, 2 български и 16 германски войници, и са ранени 59 граждани, 5 български и 31 германски войници. В интервала 20:05 – 21:40 h британската авиация извършва бомбардировки над България. Самолети Bristol Blenheim бомбардират Петрич и Хотово, а шест самолета Vickers Wellington хвърлят бомби над София и околни села, като ответ на присъединяването на България към Тристранния пакт. При бомбардировката на столицата загиват 18 и са ранени 28 души; разрушени са 14 сгради и избухват три пожара.
14 ноември 1943 г. – Първото въздушно нападение с жертви над българската столица е извършено на 14 ноември 1943 година от 91 бомбардировача B-25 Мичъл. Разрушени са 47 сгради и постройки. Убити са 59 граждански и военни лица, ранени са 128.
24 ноември 1943 г. – следва нова бомбардировка, извършена от 60 бомбардировача B-24 Либърейтър. В района на Централна гара София са разрушени 87 жилища и постройки, петима са убити, 29 граждански и военни лица са ранени.
10 декември 1943 г. –  Нападението на 10 декември е извършено от 120 самолета. Хвърлени са около 90 бомби в района на кварталите “Хаджи Димитър”, “Индустриален”, Централна гара, “Малашевци” и “Военна рампа”. Други 90 поразяват летище Враждебна и селата край него. При бомбардировката са убити 11 души.
20 декември 1943 г. – Нападение на американската авиация върху София. Разрушени са 113 сгради и е прекъснат релсовият път на околовръстната железопътна линия. Убити са 64 души, а други 93 са ранени.
30 декември 1943 г. – Дневна бомбардировка на района на софийския централен железопътен възел. Убити са около 70 души и са ранени 95.
Януари – юли 1944 г.
108 американски Б-17 трябва да бомбардират София, но поради гъстата мъгла са отклонени. 40 бомбардировача хвърлят 150 бомби над Дупница. Разрушени са 40 сгради. Жертвите са 59 убити и 33 са ранени.
10 януари 1944 г. – Първата комбинирана (дневно-нощна) съюзническа бомбардировка на София. Дневната е извършена от 180 американски, а нощната от 80 британски самолета. Разрушени са 448 сгради. Жертвите са 947 души убити и 611 ранени.
24 януари 1944 г. – 300 американски тежки бомбардировача трябва да бомбардират София, но поради гъстата мъгла са отклонени. Те хвърлят бомбите си над Враца и други градове. Разрушени са 234 сгради. Жертвите са 126 убити и 97 ранени.
16 март 1944 г. – През нощта около 50 британски бомбардировача нападат София. Разрушени са 72 сгради. Жертвите са 43 убити и 58 ранени.
24 март 1944 г. – През нощта около 40 британски бомбардировача нападат София, без жертви. Няколко бомби падат в района на двореца Врана.
29 март 1944 г. – През нощта около 50 британски бомбардировача нападат София, без жертви.
30 март 1944 г. – През деня около 450 американски тежки бомбардировача нападат София. Хвърлени са около 3000 фугасни и около 30 000 запалителни бомби. Разрушени са 3357 сгради. Жертвите са 139 убити и ? ранени. Това е най-тежката бомбардировка. Смъртните случаи са сравнително малко, защото много софиянци са евакуирани.
17 април 1944 г. – 350 американски тежки бомбардировача нападат София. Разрушени са 749 сгради. Жертвите са 128 убити и 69 ранени.
28 юли 1944 г. – Около 150 американски бомбардировача нападат летище Карлово. На земята са разрушени 70 самолета. Жертвите са 25 убити и 52 ранени.

Източник: wikipedia.org

Следват над 30 години възстановяване и строителни дейности, както и продължителното наливане на бетон от другаря Тодор Живков.

timthumbпаметник-ндк

камбаните

 

 

 

 

 


Как се развива архитектурата в София след 2000 година?

Започва сериозен възход в строителството и то най-вече в жилищното. В цял свят се повишава търсенето на жилищни апартаменти и тази тенденция не подминава и България. София не спира да нараства непрекъснато, а старите панелки вече не са достатъчна придобивка за хората, които са избрали да живеят в столицата. Особеното е, че панелките остават несанирани, защото в тях винаги живеят и доста възрастни хора, които не могат да внесат своята вноска в касата на блока. А хората, успели да продадат парцел за хотел на Банско, нива до минерални води или дюна на Черно море, купуваха апартаменти на над 1400 евро. Лошото е, че много хора останаха излъгани и измамени, защото банките допълнително затрудниха лесната работа с инвеститори и строители. Следва финансова криза, много недовършени обекти и връщане към по-нормални цени след 2008г.

Каква е архитектурата на София?

Смесица от стилове и влияния – австрийски, немски, белгийски и други архитекти са оставили най-добрите сгради в София. След Иван Николов Иванов – инженер, кмет на софия от 1934 години и други големи имена, работещи през следващите деситилетия, не остават много последователи на качественото строителство. Въпреки очевидните недостатъци на големия град, който се опитва да побере все повече хора в себе си, София остава разнообразен и все още в него се вижда потенциал за облагородяване и развитие. Градската структура наподобява тази на Виена, а транспортната система и градските паркове запазват усещането за стара София. Разнообразието от сгради и исторически ценности правят нашата родна столица космополитен град.

сграда-цариградско кривата-сграда

Как да преминем към единен архитекурен стил?

Унифицираният стил е характерен за големите градове със сключено и типово застрояване, където “Ситито” е обособено като свръх модерна зона с небостъргачи. Ако разчитаме само на един стил, София би станала доста скучна. В крайна сметка столицата носи белезите на вековната си история. Като един от най-старите градове в Европа, нашият най-голям град има потенциала да съчетае културното си наследство с модерни и хармонични сгради.

Избор на жилище, кое е най-важното?

Закупуването на собствено жилище е една от най-големите инвестиции на всеки човек. Ние от AGGA studio смятаме, че е време инвеститорите и проектантите да положим усилие да създаваме продукти, които да донесат на София по-добър имидж и да гарантират на собствениците, че разполагат с ценен обект, който покачва своята стойност поради своите архитектурни качества.
Когато някой иска да си купи жилище, иска няколко простички неща: Хубава визия на сградата, светъл и обширен хол, нормална баня и спалня, в която може да се сложи гардероб… Толкова ли много искаме?
Хубава сграда е тази, която старее благородно и повишава своята стойност и създава удобство на обитателите й. След местоположението, най-важно остава качеството на изпълнение и вложените материали.

Трябва ли да има нов план за развитие на София?

Според много от колегите София се нуждае от конкретни действия и разработка на множество идеи, за да можем да живеем пълноценно. Отговорните структури за строителството и архитектурата в България са пълни с хора, които с години са на тези постове, нямат поглед към бъдещето и основната им работа не е да съдействат на всеки, а избирателно и според интереса си.

Какви ще бъдат сградите на бъдещето?

Често се говори за устойчиво развитие. То е в основата на всички отрасли, които засягат пряко големи маси от хора. Последните години цялата Земя инвестира и развива екологични технологии, за чието производство нашата природа страда тройно. Освен от енергийно независими сгради, България се нуждае от елементарни модернизации и въвеждане на стандарти, които не просто ще ни предпазят от земетресения и други катаклизми, а ще бъдат адекватни на 21 век.

КЪМ ЧАСТ 2 ->