Усвоявайте европейски средства до края на 2015 г.

За девет месеца трябва да усвоим 2 млрд.евро, което е почти колкото отпуснатите ни от Брюксел средства.

Преди следващия програмен период 2014-2020 имаме 9 месеца да “заченем своите рожби”. Отделно внесените за близо 3 години назад проекти са налице и трябва да работим бързо, ако не искаме да ги загубим. Това стана ясно от интервю на вицепремиера Илияна Цанова по bTV.

“Трябва максимално бързо да изпълним обществените поръчки и да разплатим около 2 млрд. лв. тази година”, каза Цанова.
В бюджет 2013 г. е заложено изплащането на двойно по-голяма сума – 4 млрд. лева.
Заради нестабилната политическа ситуация обаче и изборите това най-вероятно няма да се случи.

Програмният период приключва в края на тази година, но средствата могат да се разплащат до края на 2015 г.

Тя поясни, че за да получим финансиране до 2016 г. трябва да са направени нужните реформи в здравеопазването, съдебната система да започне да работи ефективно, а електронното правителство да е факт. -> за това може да помогне новата Оперативна програма : Добро управление.

Предстои подготовка за следващия програмен период за еврофинансиране 2014-2020 г. и според вицепремиера работата по него е едно от основните предизвикателства пред екипа й. На дневен ред сега е да минат бързо обществените поръчки за проектите през тази година, за да може България максимално да се възползва от предвидените пари.

Друга важна задача на екипа на Цанова е да се направи анализ в кои сектори парите може и да не се усвоят и те да бъдат пренасочени към други области. Нейната оценка е, че България има изграден капацитет за работа по европейските програми в общините, малките и средни предприятия и управляващите органи, и това е причината, ако през 2009 г. сме усвоили 2% от полагащите ни се средства, през м.г. да са 37%.

Всъщност има много добри проекти, които чакат да бъдат финансирани. По-трудната част е довеждането им до фаза на експоатация и последващото им управление. Често кандидатите допускат грешки в първите 5 години на стопанисване на своите обекти. Дано личните интереси не попречат на България да усвои максимално количество средства, които стават част от нашите пари и стимулират икономиката ни.

Цанова разкри откъде е познанството й с президента Росен Плевнелиев. Като старши банкер в отдел “Общинска инфраструктура и околна среда” в ЕБВР, отговарящ за десет държави от Централна и Източна Европа, тя е работила с него, когато е бил министър на регионалното развитие.

На база опита си като студент в САЩ, тя посочи, че България се намира някъде между “дивия капитализъм и дивия социализъм”.

Съгласих се да поема поста, защото имаше ясен мандат и приоритети, които споделям. Освен това винаги съм искала да направя нещо за България“, добави вицепремиерът.

Илияна Цанова каза, че си е взела тримесечен неплатен отпуск от ЕБВР и смята да се върне на поста си след края на мандата на служебния кабинет, защото има интересни проекти, които да завърши. Тя добави, че добра или лоша, България е нейният дом и не случайно си е купила апартамент в София, а не в Лондон.

България вече две поредни години губи средства по Програмата за развитие на селските райони и тази за рибарството. Риск от загуба на средства има още по програмите “Околна среда”, “Конкурентноспособност” и “Човешки ресурси”, припомни Mediapool.bg.