100% гаранция – Европроекти

КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПРАВИЛНИЯ КОНСУЛТАНТ ЗА НАШИЯ ПРОЕКТ?

За да бъде одобрен и реализиран един Европейски проект, трябва да има лице или фирма, която да отговаря на всички условия за кандидатстване и подаване на документи за евро финансиране.

За да не се окажете в непредвидена ситуация и да си спестите нерви, е добре да се обърнете към експерт. Правилният консултант не е този, който е просто добре информиран, а този, който може да ви свърши работа. Много хора опитват да се справят сами с бумащината от документи и реализацията на техните намерения, за да ограничат разходите.

Истината е, че за да вземеш пари от Европроекти, първото нещо, което трябва да направиш, е да избереш мярка на финансиране, а второто да избереш правилен консултант.

Взички знаем, че в България освен чисто бюрократричните проблеми се появяват и непредвидени трудности. Вие управлявате и развивате бизнес, чието развитие зависи от модернизация и свежи пари. Когато кандидатсваме, консултантът е човекът, който носи отговорност за отделните етапи на одобряване и тънкостите по реализиране на проекта. Много хора кандидатстват по “Оперативни програми” и бъркат основни документи, не могат да осигурят първоначално финансиране или им липсва човешки ресурс, за да доведат проекта до край.

Свържи се с АГГА студио ООД за консултация

Нормално е в малка и слабо развита икономически България всички да се стремим да усвояваме свежи евро-средства. Много хора се занимават с европроекти, но малко вършат работа – всички знаем, че “яденето е с пари”.

Какви консултантски фирми има в България?

Има три основни вида консултантски фирми:

  • такива, които не носят отговорност, докато не мине проекта и искат пари само за навременни разходи. Ако проектът мине, то процентът е добре дошъл, ако ли не…, си е за наша сметка;
  • такива с информация и лоби, с които заедно започвате борбата;
  • такива, които носят отговорност и гарантират резултати.

Винаги може да има проблеми и разминавания, но оценяването на европроекти не е субективен процес и когато наемате някого за консултант, то той трябва да е професионалист. Човек, който се заема с даден проект, само ако има опит и е сигурен, че този проект няма пречки да не бъде реализиран, а ако има, то те ще бъдат отстранени.

Какъв е хонорарът на консултата?

Няма закон за комисионна при консултация на проекти, но общоизвестните правила са от 4%  до 10% в зависимост от проекта. Щом сте стигнали до там на кандидатстване и работа с консултант, то не е най-важно колко ще дадем, а колко очакваме да получим при финансиране.

Всеки се занимава с европроекти, но не всеки разбира!?

Много хора от политиката и финансистките среди се ориентираха към “Оперативни програми”. Всъщност, като всяка материя има тънкости и е нужно да си специалист, за да можеш да избегнеш всички забележки на фонда. Поради тази причина има и много оттеглили се от фирмите, които консултират предприемачи.
Първата вълна на финансиране беше по конкурентоспособоност и там “изгоряха” много проекти. Българите масово се хвърлихме на огромни проекти и много фирми изпаднаха в несъстоятелност или търсеха инвеститори.

С две думи, ако искате да имате осъществен Европроект, то освен желание, са ви нужни:

  1. Начални средства
  2. Фирма и покрити критерии
  3. Работен проект
  4. Консултант
  5. Бизнес план
  6. План за управление

… и ресурс от хора за реализиране на проекта.