Botin Centre, Santander, Испания

 

При проектирането на Botin Centre Santander , Испания – център за изкуства, издаден конзолно 10м над морето, Ренцо Пиано работи с бившия си стажант от  Building Workshop (RPBW) Mick Eekhout, сега генерален директор на Octatube.

RPBW предлага проекти за центъра за култура и изкуство в сътрудничество с Luis Vidal + Architects  през 2011 г. Сега става ясно, че екипът работи заедно с Octatube, който ще отговаря за техническото проектиране, инженеринг , производство и монтаж на стъклени фасади, горно осветление , подове и външни стълбища на целия проект. Комплексът се очаква да отвори врати през лятото на 2014г.

Центърът Botin е плод на въображението на Emilio Botin, главен изпълнителен директор на Banco Santander и председател на Botin Foundation. Фондацията подпомага образованието в различни културни области от изкуството към науката, както и СПИН развитието на селските райони, чрез инвестиции в “творческия прогресиращ талант”.

Botin сякаш сияе, когато описва Ренцо Пиано като: “архитект, който най-добре знае как да свърже градът с морето, как да изгради на градските пространства и да генерира магически места, където изкуството може да се ползва”. Досега Botin е работил неколкократно с Octatube.

В момента в процес на изграждане в Santander , центърът Botin ще бъде разделен на две отделни части- Източна и Западна. Източната сграда ще се съсредоточи върху културата и образованието, като включва 300-местен салон и четири семинарни зали и работни площи, а западната ще се съсредоточи върху изкуството с 2500кв.м. изложбена площ.

Приземният етаж на комплекса ще бъде напълно прозрачен със стъклена окачена фасада, която плавно се среща с по-голямата част от обема на наклонената сграда. Горната част ще бъде изпълнена с висококачествена дуплексна неръждаема стомана и структурно остъкляване, повдигната на колони, за да гарантира пряк изглед към приземните помещения.

Връзката между двата обема на сградата ще бъдат стъклени пътеки, разположени на около 10 метра над морето. Живописните гледки са от изключителна важност за проекта с големи пространства от стъкло и покривни тераси, които имат ключова роля в оформянето на дизайна.

Плановете на проекта включват също и площад, оформен от източната част на сградата и “кеят” под западната част. Той ще бъде “остъклена” обществена трапезария, място за търговия на дребно и отдих. Открит амфитеатър ще предразполага гостите да се насладят на филмите, прожектирани на една от стените на Centre Botin.

Botin Centre, Santander, Spain1

 

Botin Centre, Santander, Spain2

 

 

Botin Centre, Santander, Spain3

Botin Centre, Santander, Spain4