Къща Корабче

Share :

АГГА студио е проектантското бюро за Вашите индивидуални проекти.
Еднофамилна къща, която да прилича на корабче, беше твореческо удоволствие за проектантите ни.

Всеки веднага щом стане дума за морски мотиви си представя вода – Да, ама Не – желанието на инвеститора беше да реализира своето корабче сред тучни зелени поляни.
Къщата не е предвидена за гости и много хора с преспиване, а е кътче, специализирано за нуждите на един човек, така че той винаги да се чувства капитан на своя “кораб”.

Къщата е разработена така, че да предлага площи на полу-подземно ниво за игра и забавления. Усещането за простор е постигнато чрез множество прозорци под различен ъгъл. Поради съображения за сигурност и по предпочитание на възлоцителя – повечето прозорци са вдигнати над земята.

В “капитанската” стая е разположена спалня с голяма баня. От “каютата-спалня” може да се излезе на “паубата”, която благодарение на декорации и модулно копиране от истински плавателни съдове ще те накара да се почустваш като истински капитан Джак Спароу от “Карибски пирати”.

ия до съседни сгради и граници на поземлени имоти. Отстоянията са нанесени към графична част проектен лист ситуация съгласно изходните данни по скицата виза за проектиране.

Отличителни и характерни черти на имота не се открояват. По заданието за проектиране концепцията на сградата може да се опише с една дума – „кораб“. Идеята е да се създаде усещане за движение на обема, както и да се използват характерни елементи за образа на кораба – малки прозорци, палуба, наклонени повърхности, дебели комини, метални детайли.

Общи характеристики:
На пърия етаж на кота ±0.00м е главният вход на къщата. Входното антре води към предверие, разделящо пространството на дневна и столова с кухня. Обособени са самостоятелни санитарен възел и баня. Камината играе ролята на акцент на трапезарията и кухнята. От кухнята има пряк достъп до покритата веранда, съответно и до двора на къщата. Не се предвижда достъп в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания /Чл.169, ал.2 от ЗУТ/.

На втория етаж на кота +3,25м се намира голямата спалнята, дрешник и голямо санитарно помещение. Емпорето, свързващо спалнята с дневната на долното ниво прави препратка към лайт мотива на сградата – кораба. Образувалата се тераса над трапезарията и кухнята се явява палубата на кораба, а стоманобетонните перголи – архитектурен елемент.

На ниво сутерен на кота -2,95м се разполага полуподземният етаж на къщата (по ЗУТ, Допълнителни разпоредби, § 5, т. 49 – “Полуподземен етаж” е етажът, подът на който е разположен под котата на средното ниво на прилежащия тротоар (на прилежащия терен към улицата), а таванът – на повече от 0,3 м над тази кота и до 1,5 м над нея). На тази кота предвиждаме необходимите за спомагателни помещения за една еднофамилна къща – перално, санитарно помещение, склад, както и голяма механа с камина.