Компютър за архитекти – PC или WorkStation

Проектантите, независимо дали са архитекти или инжинери, имат нужда от мощни машини.

1. Въведение

Повечето хора в България не ползват много натоварващи програми за чертане или рендиране.
Най-често се проектира на AutoCad и Archicad, а се рендира с Revit под 3DsMax. В Америка, Канада, Дания, Германия, Италия отдавна се работи предимно в 3D симулативна среда.

Преходът от чертането на ръка и монолитните стоманобетони у нас е едва в началото. Българската архитектура се нуждае от по-освободено мислене и хора, които са способни да изобразят продуктите си, но дори и да сте овладяли няколко програми, то все още ви трябва “Мощната Машина”.

За да бъдем коректни към хората, които се занимават с чертане и визуализация, е добре до обясним основните принципи, по които работят отделните програми.
Начинът, по който сте настроили вашата машина, вашия софтуер и начинът, по който формообразувате, са много важни за скоростта на вашия компютър.

PC_RenderingПрограмите за чертане като AutoCad и Archicad използват координатна система, която се записва в оперативен файл. Те не се нуждаят от много мощна машина, а от добре подбрана конфигурация. За тези две програми е водещ изборът на дънна платка и процесор. Ако сте 3D визуализатор и Ви се налага да рендирате или работите в триизмерна среда, то се нуждаете и от добро охлаждане и мощно видео. Независимо за кои програми говорим, прекарвате ли много време пред монитор, не бива да подценявате качеството на екрана.

*рендиране – означава наслагване на кадри и филтри един върху друг, докато се получи финалното изображение.
(Съвременните програми симулират околна среда и пространство, а не ги рисуват)

Nvidia_rendering

2. Основни понятия

Основните компоненти на една машина са:
Дънна платка, процесор, твърд диск, RAM памет, видео карта, захранване и разбира се монитор.

Основни мерни еденици:
Дъното – задължително трябва да е последно поколение (64 битово поколение);
Процесор – брой ядра (2-8), препоръчителни последни поколение на сокет и архитектура, Кеш MB и разбира се, честотата, на която работи в MHz;
Твърд диск – големина в GB, размер и ширина на шините, обороти в минута (7200 и повече), скорост на предаване на данни и шум (max 26dB);
RAM памет
– свободната памет е SDR и DDR, не по-малко от 8MB и винаги скоростта на паметта (в Hz) трябва да е съобразена с процесора, всяка памет има “тайминг” на реагиране, който се съобразява с дъното и волтажите на паметта;
Видео карта (VGA) – видео картата също има процесор, памет и скорост и е най-важният компонент за рендиране;
Захранване – трябва да е интелигентно, сигурно и с японски кондензатор. Енергоефективен клас 80 Plus, 80 Plus Bronze, 80 Plus Silver, 80 Plus Gold, 80 Plus Platinum, 80 Plus Titanium, като последното е най-добро.
Монитор – размер (inch), технология на матрицата (CRT, LCD, Plasma, LED или по-добри), Hz, контраст и брой пиксели, опресняване на картината в m/s.

3. Основни съвети

3d_building

  • В България масово се предлага Gigabyte, която е по-достъпна и предпочитана заради цена/качество. AGGAstudio ви съветва да си купите дъно от ASUS или EVGA, защото това са марки, които разработват продуктите си за по-големи натоварвания и имат по-добър ‘Support’. Много е важно да си вземете дъно над среден клас, за да сте сигурни, че ще можете да използвате останалите компоненти пълноценно.
  • Производителите на процесори са два – Intel и AMD. Интел със (i3, i5, i7, Xeon) своите технологии с повече ядра, тотално доминират при най-добрите процесори, както се вижда от ТУК.
  • Твърдите дискове са основно WDigital, Samsung, Seagate, като не Ви препоръчваме голям диск (над 1GB) от първата марка.
  • RAM паметта е добре да бъде на минимум 2 канала, което означава, че ако искате 8GB памет, е добре да сложите 2х4GB, (примерно Corsair), за да ползвате и двете шини. При процесорите от висок клас, които се произвеждат в момента, е неефективна памет под 1200mhz. Осезаема е разликата между 1333mhz и 1600mhz. Съветваме всеки с 64битова система да ползва RAM 1600 mhz -2400 mhz при минимален волтаж и без закъснения над 12 еденици (пример:9-9-9-24 е добър DD3).

nvidia-vs-ati

  • Видео картите са основно два вида според чиповете, но има много производители. Nvidia Vs AMD (ATi). Тук идват и най-големите разминавания в мненията. ATi винаги предлагат по-евтини видео карти с много добри показатели. Nvidia предлагат по-скъпи карти с по-бързи процесори. Истината е, че ATI Radeon винаги генерира по-мека картина и е предпочитана от хората, които обработват видео. Nvidia е марката, която има по-добър ‘Support’ и постига най-добри резултати при “Max Performance” условия. Още повече, Nvidia имат специална серия за проектанти и дизайнери Quadro, направени за големи натоварвания. Можете да сравните видео картите по: Processor Clock (MHz); CUDA Cores (nvidia); Memory Speed; Memory Bandwidth (GB/sec).
  • Захранването на подобна машина трябва да е над 550W и със сигурност трябва да му оставите 150W резерв. Добре е захранването да е разположено долу в кутията, за да става по-лесно проветряването и движението на топлия въздух да става от долу на горе. Винаги е добре да вземете по-голяма кутия с вградени вентилатори – това гарантира по-дълъг живот на цялото PC.
  • Монитор под 23′ е неподходящ за чертане.

Не забравяйте, че добрата машина няма да работи добре, без необходимото охлаждане и фина настройка. Драйверите ви трябва да бъдат настроени и ъпдейтнати, за да може да извлечете максималното от вашата машина.

Примерна конфигурация 05/2013г.

Processor: Intel Core i7 Extreme Edition
Motherboard: ASUS P8Z77 Series
Memory: Corsair 1600DD3 2x4G (Поддържа RAM – total 16GB up to 2800hz)
Graphic Card: NVIDIA QUADRO FX570 или Nvidia GTX 770 или Nvidia Titan или Radeon HD 7970
Можете да сложите и две или повече карти, при наличие на бюджет.
Не забравяйте да сложите добро въздушно или водно охлаждане.

Ако сложите всичко от най-висок клас + QUADRO, то получавате истински Workstation.
Можете да изградите вашето PC с близка производителност за по-малко пари.
(… с малко четене)

Надяваме се да сме Ви били полезни – успешно творчество!

© 2013, AGGA Studio. All rights reserved. Rating for aggastudio.com

Коментирай чрез Facebook

100% гаранция – Европроекти

КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПРАВИЛНИЯ КОНСУЛТАНТ ЗА НАШИЯ ПРОЕКТ? За да бъде одобрен...

Close