Архитектурна седмица – София 2012

SOFIA ARCHITECTURE WEEK

Sofia Architecture Week (26 ноември – 2 декември) е ежегоден международен фестивал за архитектура, който тази година ще има своето 5-то юбилейно издание. Стартирал като двудневна конференция през септември 2008 г., той прераства в едноседмична платформа за среща и обмен на идеи в областта на архитектурата, интериора, ландшафта и градската среда. Основна цел на събитието е чрез широк обществен и професионален дебат да инициира устойчиви архитектурни и социални практики. Наситената и разнообразна програма включва презентации, изложби, дискусии, работилници, прожекции и намеси в градската среда, както и творчески ателиета за най-малките.

Всяка година Sofia Architecture Week представя тенденциите в съвременната архитектура с фокус върху конкретна тема – през 2012 г. това е взаимодействието между култура и архитектура, в контекста на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г. Участниците и аудиторията на фестивала ще бъдат поканени да проследят, изследват и моделират взаимовръзките между пространствата за култура и техните автори, ползватели, мениджъри, публика и творческо съдържание.

Организатори на фестивала са ЕДНО, в партньорство с фондация “Америка за България” и Столична община. Програмата е част от културния календар на София, кандидат за Европейска столица на културата 2019.

Сред досегашните международни гости на фестивала са: NL Architects, Mansilla Tunon, feld72, Rudy Ricciotti, JDS Architects, Ivan Kucina, Atelier Kempe Thill, ECDM, Raumlabor, 3+1 architects, Anne Lacaton, А 69, Frédéric Borel, Randic-Turato, Emre Arolat Architects, Dominique Lyon, Robert Thiemann (FRAME and MARK magazines), OFIS arhitekti, KWK Promes.

Програма на архитектурния форум: edno.bg 

АРХИТЕКТУРА ТЪРСИ КУЛТУРА

26.11-02.12

Национален дворец на културата

СЪДЪРЖАНИЕ
Програмата на Sofia Architecture Week 2012 подкрепя кандидатурата на София за Европейска столица на кутурата през 2019 г. и подготвя професионалната сцена за предстоящите предизвикателства и възможности. Ще срещнем професионалистите в планирането на пространства и сгради за култура (архитекти, урбанисти, паркостроители), авторите на творческо съдържание (артисти, мениджъри, продуценти), широката публика и институциите, в чиите ръце са ключови за бъдещето на културата и архитектурата политики.

Всеки от дните на основната програма е посветен на среща между архитектурата и изкуствата. От понеделник до петък в професионалния форум последователно ще поставим темата за връзката на елементи от градския архитектурен пейзаж с природата, със сценичните, визуални и музикални изкуства, и не на последно място – хората и социалната среда.

В понеделник ще започнем силно с темата за бъдещето на НДК и норвежците Ramstad Architects. Във всеки от дните от вторник до петък, един след друг ще презентират партньори на фестивала, поне един чуждестранен архитект или студио и един представител на българската артистична сцена. След презентациите заедно те ще се включат в по-широка дискусия с участието на публиката и други професионалисти в темата. Вечерната отворена програма ще представи безплатна филмова програма.

През уикенда ще фокусираме внимание върху ключови за пространствата за култура у нас и в глобален мащаб теми. В съботния панел Азиатски БУМ кураторът на Китайския павилион на тазгодишното Венецианско биенале Zhenning Fang представя авангарда на азиатската архитектура (Jiakun Liu, Mass Studies), за която ще говори и директорът на международното студио GMP за Берлин, Пекин и Шенжен. Работата си ще представят и български архитекти, автори на пространства за култура от последните 20 години. Балканските фестивали за архитектура и Европейската асамблея на студентите по архитектура също ще бъдат представени от своите мениджъри. В програмата отбелязваме и 5-тото юбилейно издание на Sofia Architecture Week с гостуване на всички негови куртори. В неделя за финал ще съберем екипите на важните проекти в областта на културата и градското планиране – Интегрирания план за градско възстановяване и развитие и София – кандидат за Европейска столица на културата през 2019. Гости ще бъдат и проектните мениджъри на няколко минали и бъдещи европейски столици на културата. Sofia foundation for culture and arts в партньорство със сдружение Трансформатори представя първи етап на мапинга на съществуващата и потенциална културна инфраструктура в града.

Това далеч не е всичко в програмата – освен основното съдържание от 26 ноември до 2 декември, НДК и партньорските ни локации ще кипят от изложби, работилници и дискусии още от 19 ноември. Студентите ще могат да се включат в работилници и да приемат на гости свои балкански колеги, а архитектурните разходки ще бъдат достъпни за всички. Отворени за публиката ще са и безплатните архитектурни консултации в Деня на отворените врати на SAW и Камарата на архитектите в България на 24 ноември. Да не забравяме и по-богатата ни от всякога детска програма – архитекти ще посетят училищата и тази година, а в НДК ще ви очакват детски архитектурни работилници.

Бъдете готови за голяма, разнообразна и завладяваща Софийска седмица на архитектурата!