Най-впечатляващите архитектурни проекти на 2012г. – 2 част

Архитектурата е не само техническа наука и изкуство за изграждане на сгради и други строителни съоръжения. Тя е интерпретиране и моделиране – независимо дали става въпрос за сграда, интериор или социален проект. Архитектите експериментират смело и по този начин се раждат изненадващи резултати, които са много по-интересни от познатите до болка неща.

Стъклена прозрачна къща (Токио, Япония)

Иновативна къща в Токио, Япония, дело на архитекта Соу Фуджимото. Наречена House NA, това е един почти напълно прозрачен дом. Неприкосновеността на личното тук се пази единствено от дискретността на наблюдателя, която е естествено присъща на японците. В къщата пространствата предлагат контакт между живеещите, който сближава и стопля. Външните стени са изцяло прозрачни, преградните – също, а 21 матирани подови плочи предлагат топлина и удобства за спане, четене, игра, веселие, общуване. Както сами виждате, човек съвсем не се чувства неудобно и наблюдаван в този дом. Напротив – усещането за перспектива и простор се отразява благотворно на обитателите. Ако имат нужда от дискретност – завесите не са забранени! Според архитекти, това е къщата на бъдещето с нейното преливане между лично и социално, контакта между живеещите вътре или между тях и минувачите. Самотата бяга далеч от такива къщи, обаче, дали някои народи, като англичаните например, биха били съгласни с подобна интерпретация на прозрачността във всеки смисъл на думата. Но къщата си съществува – в тих жилищен квартал на Токио и обитателите й изглеждат щастливи.

house_NA

Главната квартира на китайската държавна телевизия CCTV (Пекин, Китай)

Телевизионният канал се прославя с иновативния си офис, дело на архитектите Rem Koolhaas and Ole Scheeren of OMA. Основната сграда не е традиционна кула, а контур от шест хоризонтални и вертикални секции, обхващащи площ от 473 хиляди кв.м. Можем да кажем, че тази сграда има два “L”-образни сектора, които са свързани с две хоризонтални части. Конструкцията на сградата се счита за строително предизвикателство, тъй като е в сеизмична зона. Поради своята радикална форма един таксиметров шофьор дава прякора Da kùchǎ (大 裤衩), грубо преведено като “големи боксерки”.

China Central Television Headquarters, Peking

Мостът на мира (Калгари, Канада)

Футуристичният мост над река Боу е по проект на Сантяго Калатрава. Спираловидната структура от железобетон и стомана и стъклен покрив защитава пешеходците от лошите метеорологични условия в града със суров климат. Двойно по-широка от останалите мостве над река Боу, усуканата тръба е разделена на две секции: една за пешеходци и една за велосипедисти, като така става единственият мост в областта, който предлага отделна велоалея. Архитектът е ограничен от много фактори при разработването на проекта си и като резултат неговият характерен стил “рибена кост”, наблюдаван при други мостове, преминава в по-ниска, червена и спираловидна структура. Също така 130-метровата структура няма поддържащи колони и липсват характерните за Калатрава бели структури, наподобяващи палмови листа.

Peace Bridge Calgary Alberta

Руският павилион на Архитектурното Биенале(Венеция, Италия)

Архитектът Сергей Чобан заедно с неговия колега Сергей Кузнецов проектират руския павилион за Архитектурното Биенале във Венеция като отправят поглед в миналото и бъдещето на Русия чрез едно високо интерактивно преживяване – ‘i-city’ и ‘i-land’. ‘I-city’, разположен на горното ниво, се състои от три стаи, чиито стени, подове и тавани са облечени с мрежа от QR кодове. Компютър поздравя гостите, като ги превръща в учени и изследователи, оставени да се скитат из залите. Посетителите използват своя инструмент за правене на снимки на кодовете (i-pad) и откриват информация за проекта Сколково – нов град, който насърчава архитектурни и технологични иновации на Руски урбанизъм.

Russian-Pavilion-at-the-Venice-Architeture-Biennale-2012

 

Parrish Art Museum(Long Island, USA)

Швейцарските архитекти Herzog & de Meuron  са отговорни за проектирането на новия арт музей Париш в Лонг Айлънд, който потресаващо много напомня на плевня в полето.

“Нашият проект за Parrish Art Museum е интерпретация на много истинска за Herzog & де Meuron типология, традиционната форма на къща“, споделя Jacques Herzog.”Това, което харесваме на тази типология е, че тя е отворена за много различни функции, места и култури. Всеки път тази проста, почти банална форма се превръща в нещо много специфично, точно и също свежо.” 

Галерии и други помещения са разположени в две успоредни редици  под плитки скатни покриви, а по-дълъг коридор е затворен между създадените  десет по-малки изложбени пространства.

Parrish-Art-Museum-by-Herzog-de-Meuron

 

Великите умове комбинират въображение и умения, за да създават спиращи дъха сгради по целия свят.