Най-впечатляващите архитектурни проекти на 2012г. – 3 част

Най-атрактивните архитектурни проекти на годината продължават с:

Къщички на щастието (Норфолк, Великобритания)

Авторът Ален Деботън е писател, философ. Неговите книги и телевизионни програми обсъждат различни съвременни теми и теми, като подчертава значението философия за ежедневието. Автор е и на книгата “Архитектура на щастието”. Проектът представляват различни вили с уникален дизайн от световноизвестни архитекти, които са на разположение за отдаване под наем от широката общественост през цялата година. Цели се простота, изчистеност и функционалност.

balancing-barn

Библиотека (Спийкенисе (Spijkenisse), Холандия)

Тази истинска планина от книги е дело на установеното в Ротердам архитектурно студио MVRDV и подслонява безброй лавици, разположени в остъклена структура с пирамидален покрив. Библиотеката е с обща площ от 9 300 квадратни метра. Дългите коридори и различните платформи, достъпни чрез многобройни стълби, позволяват на посетителите да достигнат до всяка книга, разположена по рафтовете. 480- метрова пътека пък отвежда към читалнята и към кафенето на върха на сградата, където прозрачният покрив разкрива страхотна панорамна гледка. Огромната библиотеката разполага със заседателни зали, аудитории, офиси, търговски площи, както и център за обучение по опазване на околната среда.

biblioteka_Roterdam

Къща-галерия „Даеянг“ (Сеул, Корея)

Музика на водата: къщата, снабдена с препратки към музика, математика, и други, хибридна сграда намира начин да разоръжи посетители. Танцува леко над ромолящата повърхност на водата. Не е нито само къща, нито изцяло галерия, но притежава и винен бар, затова можем да й дадем определението “полу-обществена”. Тя се състои от три павилиона – за пребиваване на гости , помещение за провеждане на събития, и  рецепция, които изплуват от отразяващ басейн, намиращ се на покрива по-ниско разположената галерия.

house_gallery_Seul

Олимпийското градче (Лондон, Великобритания)

Олимпийският парк създава зелен фон за провеждане на Игрите, а след закриването им се превърна в ново природно-градско пространство, на което се наслаждават както лондончани, така и много растителни и животински видове. Южната част на парка се фокусира върху пресъздаването на фестивалната атмосфера на Олимпиадата, за което спомагат крайречните градини, пазари, събития и заведения. Северната част е създадена чрез най-новите еко технологии и е снабдена със система за управление и контрол на дъждовната вода и предпазване от наводнения. Тя осигурява по-тиха и спокойна зона за разходки, както и ще представлява новосъздадена екосистема и среда за развитие на множество съществуващи и редки растителни и животински видове.

olympia_park_London

В Олимпийското градче в Лондон през 2012г. са настанени около 17 000 спортисти по време на Игрите. След закриването им комплексът се превърна в нов жилищен квартал. Той се състои от няколко групи кубовидни блока, между 8 и 12 етажа, които са изградени от предварително произведени, сглобяеми стоманобетонни панели, монтирани по правоъгълна конструктивна схема. Архитектурният им облик залага на повтаряемостта на общата композиция и разнообразието в детайлите. Строителната технология, по която са изградени, е силно критикуваната панелна система, характерна за целия Източен блок между 60-те и 90-те години на ХХ век.

jilishtni_London

The Bow небостъргач (Калгари, Канада)

Проектантският екип на Foster + Partners  е създателят на вдлъбнатата 58-етажна кула в Калгари. Със своите 247 метра The Bow е най-високата сграда в града и най-високата кула в Канада извън Торонто. Анализ на климата помага да се определи формата на кулата, с вдлъбната фасада от южната страна срещу слънцето и изпъкнала повърхност от другата страна се намалява натоварването на преобладаващите ветрове. Серия от атриуми заемат пространството зад вдлъбната фасада, което помага да се изолира сградата и да се намали консумацията на енергия. Три панорамни градини, издадени в атриумите. предоставят социални пространства за персонала и служителите, разполагат се още заседателни зали, обекти за обществено хранене и асаньори.

The-Bow-by-Foster-+-Partners

Великите умове комбинират въображение и умения, за да създават спиращи дъха сгради по целия свят.