Най-впечатляващите архитектурни проекти на 2012г. – 1 част

Новите чудеса на архитектурата или най-впечатляващите архитектурни проекти за 2012г.? По този начин авторитетното списание Architecture & Design  характиризира няколко от сградите на 2012г. Това са:

Главната квартира на DNB  в Осло. Проект на датската фирма MVRDV.

Сградата на практика е една голяма кутия, направена от кубчета лего“, казва ръководителят наMVRDV Вини Маас.

Разместването на индивидуални компоненти от блока позволява към вътрешността да прониква повече естествена светлина. Премахването на някои елементи и добавянето на други, на други места, създава чудесни външни пространства. Това заиграване води до неочаквана, комплексна структура.

 Главната квартира на DNB

Pazhou Hotel в Гуангзу. Комплексът е централно разположен в рамките на съществуващата изложбена зона. Въпреки че едната фасада на проекта е обърната директно към водата, и от другите страни също се разкрива гледка към нея. Плъзгащите се етажни разбиват големите обеми и по този начин може да влиза светлина във вътрешната изложбена зала. По-ниските нива включват различни нива на търговски площи, изложбена зала и заведения за хранене, има и връзка с метрото на долния етаж. Голям 60-метров атриум свързва всички тези дейности заедно, като е заобиколен от хотелските стаи на кулата.

Pazhou Hotel

Културен център на Азърбейджан в Баку.  Новопостроенят културен център “Хайдар Алиев”, проектиран от  „ Zaha Hadid Architects”, играе основна роля в преобразяването на столицата Баку. Построен в центъра на нов квартал, предназначен за жилищни сгради, офиси, хотели и търговски центрове, приказната сграда на културния център гледа право към просторния нов площад на комплекса. Намиращата се в културния център библиотека гледа на север, а етажите за четене и архива са подредени и сгушени в гънките на външния плик. Достъпът на посетителите до отделните етажи на сградата  е улеснен благодарение на съществуващите вътрешни рампи, свързващи етажите един с друг. Библиотеката и музеят са свързани с рампа, започваща от приземния етаж на библиотеката и достигаща до първия етаж на музея, докато друг  мост “прелита” през фоайето на библиотеката, за да я свърже с конферентния център.

Културен център Хайдар Алиев

 

Phoenix International Media Center в Пекин. Phoenix International Media Center е локализирана в югозападния ъгъл на Chaoyang Park; района на обекта е с площ от 1,8 хектара. Общата разгъната застроена площ на сградата е 65 000 квадратни метра с височина от 55 метра. Отделно от офисите за медии, студиата и производствените офиси, сградата осигурява изобилие от открити обществени пространства, където интерактивните преживявания, изразяват уникална концепция на Phoenix Media. Концепцията е да се създаде екологична среда-обвивка, обхващаща функционални пространства като сграда. Двете независими кули офиси под корпуса генерират много общи обществени пространства. В източните и западните части на общите пространства има непрекъснатост на ландшафтните платформи, рампите и небето, пропускателните ескалатори, които изпълват сградата на енергични и динамични пространства. Освен скулптурната формата на сградата идва и от “Strip Мобиус”. Скулптурната форма осигурява на сградата хармонична връзка със съществуващите улици, кътовете за сядане и Chaoyang Park.

Phoenix International Media Center

London Bridge Tower. Сградата е известна като Shard of Glass, Shard London Bridge и  London Bridge Tower. Със своята височина от 309.6м тя е най-високата от сградите в държавите от ЕС. Намира се на южния бряг на река Темза, близо до Лъндън Бридж. Проект е на Renzo Piano Building Workshop. Стъклената пирамидална кула има 72 обитаеми етажа с галерия и открита панорамна площадка – най-високата във Великобритания – на 72-рия етаж на височина от 244,3метра. В нея са разположени още офиси, апартаменти, хотел, SPA-център, ресторанти и магазини.

London Bridge Tower

Международен конферентен център в Далиан, Китай. Градоустройствената задача в дизайна на Международен конферентен център в Далиан, проект на Coop Himmelb(l)au,  е да се създаде незабавно разпознаваемa забележителност в крайната точка на главната ос на бъдещото разширяване на града. Главната цел е да се слее на ментално ниво с пейзажа, населението и международната общност. Обществена зона на нивото на терена дава възможност за диференциране на достъпността за различните групи потребители. Действителната производителност и конферентни помещения са разположени на кота +15,30 м. Големият театър с капацитет 1,600 места и кула са в пряко съседство с  гъвкава конферентна зала с 2,500 места, са разположена в основата на сградата. Сградата е с площ от 120 773 кв. м и само 8 етажа.

Dalian International Conference Center by Coop Himmelblau01

Великите умове комбинират въображение и умения, за да създават спиращи дъха сгради по целия свят.