Природа и архитектура

Органичната архитектура е тази, в която идеал се явява цялостта във философски смисъл – където цялото се отнася към частите, както и частите към цялото, и при която естеството на материалите, както и природата, се явяват необходимост. От такова естество трябва да бъде сградата, създадена от истинския артист. Концепцията за органичната архитектура е многозначана и трудно се поддава на точно определение.

Природата е в нас и навсякъде около нас, така че е напълно нормално и дори логично дизайнът да е вдъхновен от нея. По този начин той става устойчив, здравословен, разнообразен, развива се като един организъм. Такъв дизайн е гъвкав и адаптивен, уникален. Усеща се духът на младостта, играта и изненадата, както и ритъмът на музиката и силата на танца.

19-ти век поставя началото на едно ново течение в архитектурата – органичната архитектура. Това е философия на архитектурата, която насърчава хармонията между обитаването от хората и света на природата. Основната цел е сградите, обзавеждането и околната среда да станат част от едно цяло, свързани помежду си чрез дизайна.

Терминът е измислен от Франк Лойд Райт и характеризира неговите проекти. Материали, мотиви и основни принципи се повтарят в сградите му като цяло. Идеята на органичната архитектура не е буквална връзка с естествената околна среда, а внимателно обмислен дизайн на сградата, сякаш тя е един организъм. По същество органична архитектура е и буквално дизайн на всеки елемент на сградата: от прозорците на етажа, на отделните столове, предназначени за запълване на пространство. Всичко е свързано с едно с друго, отразявайки симбиотичнитесистеми на природата. Сградата е вписана в природата и нейният външен вид произтича от вътрешното й съдържание, отхвърляйки традиционните законови форми – именно в това се състои особеното на архитектурния език, който може да се определи с понятието “органична архитектура”.

Wright_waterfall

 

Добре известен пример за органична архитектура е Fallingwater, резиденцията на Frank Lloyd Wright, предназначена за семейство Kaufman в селските райони на Пенсилвания. Райт има много възможности за избор, за да намери точното място на сградата на този голям терен, но избира да я постави точно над водопада и рекичката, като създава тесен, но шумен диалог с бързащата вода и стръмния склон.

Природата е в най-широкия смисъл на понятието обхваща цялата Вселена – естествения, физически или материален свят. То включва всички явления във физическия свят – от субатомен до космически мащаб – както и живота като цяло.

Природата носи в себе си хармония, която пък от своя страна е нужна на хората, за да живеят комфортно и щастливо. Тази хармония може да бъде постигната чрез балансирането на четирите природни елемента – земя, огън, вода и въздух. В китайската традиция към „европейските традиции“ се включва и елементът метал. Петте елемента са свързани със специфични материали, сезони, цветове, години, месеци, дни, часове, дори и страните по света. Съчетаването на елементите в дизайна може да даде като резултат безкраен брой варианти и комбинации с една единствена цел – постигане на хармония и комфорт не само в интериора, а и в комуникацията на сградите със заобикалящата ги среда.

 

При проектирането на сгради от този тип се използват вълнообразни и дъгови форми, които ги свързат с мястото, и те сякаш са израстнали естествено там. Органичната архитектура използва екологични и природни материали и ни показава колко близко до природата стои човекът. Характерно е и продължаването на друг елемент на природата – растителността в сградите и върху тях. Още Хундертвасер озеленява покривите на сградите. В последствие зелените покриви навлизат все повече в съвременната модерна архитектура.

Vincent Callebaut’s Dragonfly_AGGAstudio

Архитектурата е изящно изкуство и добрата новина е, че през последното десетилетие големите инвеститори отново развиват вкус към естетски, артистичен дизайн. Натурализираната красота идва, за да омекоти студенокръвния прагматизъм на нашето време и колкото по-естествено се вписва в (или вписва в себе си) заобикалящата я природа, толкова по-успешна е тя. Май прагматизмът, веруюто на съвременния бизнес, започва да си партнира със завърналия се хуманистично-природен идеал. Предикатът във “Формата следва функцията” е на път да изчезне.

Chenequa Robert Harvey Oshatz

 

“Архитектът е артист, създател, който логически свързва и показва еволюцията на естетическите структури, дизайнер не само на визуалното, но и на вътрешното пространство. Виждам архитекта като синтез на логика и емоция, човек, който разбира и може да изпълни мечтите и фантазиите  на своите клиенти, независимо дали са самостоятелни личности, общности, семейства или фирми”. – Robert Harvey Oshatz

 

Все повече хора използват естествени природни ресурси и при обзавеждането на дома си. Като се започне от дървена дограма, премине се през ламперия и мебели от естествена дървесина и се стигне до естествения под. Освен материалите, все повече хора залагат и на изгледа към природата, т.е. дома им да гледа към езеро, гориста местност или друг природен ресурс.

Много от вас ще предпочетат жилища точно с природна насоченост, тъй като този тип ресурс могат да бъдат и енергоспестяващи и да възвърнат инвестицията до голяма степен, тъй като предлагат напълно модернизирано технологични програми и съвременни стандарти. Най-кратко казано природният дом ще ви предложи целогодишен комфорт в широк температурен диапазон. Такива домове се проектират да бъдат с изцяло отворени пространства. През лятото или пролетта терасата на дома ви с изглед към природна даденост ще се превърне в продължение и ще ви донесе още незабравими мигове.

В подобен тип домове могат да се видят естествена вътрешна среда. Цветовете се вписват добре, дървените подове дори са в унисон и още повече акцентират външния вид, за да се внесе повече острота и отчетливост. Като цяло, целия този микс внася в дома ви още повече хармония и уют.

interior_design_natural_materials