Секс и еротика в архитектурата

Архитектурата е неизменна част от човешкия живот и в усилието си да вникне и угоди във всички детайли, архитектът се налага да разбира от всички основни качества и нужди, присъщи за човека. Сексът и градът не е просто филм на HBO, той ни разкрива способностите  на съвременното “Сити” да се превърне в сексуален център всяка нощ.

ЕЛЕМЕНТ 2 В АРХИТЕКТУРАТА

009Gallery05_Mad Men.jpg

Според пирамидата на потребностите  на човека, съставена от американския психолог Ейбрахам Маслоу – “Теория на човешката мотивация” , основните ни потребности са:

  1. Физиологични: храна, вода, сън, здраве, секс.
  2. Екзистенциални: подслон, безопасност, обезпеченост.
  3. Социални: социални връзки, общуване, привързаност, загриженост за другите и внимание към себе си.
  4. Престижни: самоуважение, уважение от страна на другите, признание, постигане на успех и висока оценка, развитие в работата.
  5. Духовни: познание, себеосъществяване.

Няма как да пропуснем влиянието на човешката сексуалност върху архитектурата, след като тя влияе от древни времена на цялостното човешко поведение. Не е срамно да признаем, че човешкото развитие не винаги се е променяло с посоката и скоростта, която искаме. Несъмнено ние хората се развиваме в пъти по-бързо през последните 50 години, а само преди 150г. не е била настъпила сексуалната революция. Преди 500г. едва ли сме били толкова цивилизовани по отношение на ежедневието ни, колкото сме днес, но въпреки това сме имали стремежа да се чувстваме свободни. Изглежда колкото естествено, толкова и табу остава сексуалността през годините, защото всеки има различно мнение за интимната свобода.

Ако се опитаме да проследим връзката между секса и архитектура, можем да прочетем класическите теории за секса на Фройд, който си позволява да анализира буржоазна Виена, на Хавелок Елис, Огюст-Анри Форел, Рихард фон Крафт-Ебинг, Алфред Кинси, и Мишел Фуко. Особено ще ви харесат половите либертарианци Херберт Маркузе и Вилхелм Райх. И двамата са ревизирани от Маркс, за да си представим еротичния свят на освободено от буржоазни ограничения общество. За Маркузе, който е роден в Берлин в началото на 20-ти век, революционните барикади ще бъде мотивирани от сексуалните развратници, а не бензинови бомби, хвърлени от студенти при започващата тогава сексуална революция .
santiago_calatrava_turning_torso
Модерно или не, сградите все още се делят на “мъжки и женски”. В повечето случай мъжете кръщават сградите си с нежни женски имена, а жените своите със строги, победоносни и мъжествени. В архитектурата заоблените черти се приемат за нежни, а ръбовете са символ на грубост и сила. Дали защото повечето древни архитекти-конструктори са били мъже, или заради пряката връзка между грижата, домът и жената, повечето сгради носят имената и чертите на нежния пол. Това може да се проследи основно при възникването на всяка нова фаза и стил на проектиране. Ясно личат сводовете, колоните, куполите и всички онези детайли, които подчертават вниманието към детайл и хармония, което е по-присъщо за дамите. Все пак не липсват и стройните и изчистени ръбове на абаци, фронтони, грандиозни стълбища и други, най-често създадени за церемонии зали, които категорично демонстрират мъжка строгост и категоричност.

Според книгата и теориите на Ричард Уилямс всички модерни небостъргачи, обелиски , кули – всички са структури, които, благодарение на фалическата им форма, често са свързани със секса. Другите сгради са по-фино свързани, тъй като те осигуряват рамки за нашите сексуални преживявания и действат като подсещане за нашите сексуални спомени. Тази връзка между секса и сградите има значение повече от всякога в САЩ и Европа по време на бурния ХХ век, когато се появява културата на безпрецедентна сексуална откровеност и толерантност и започва да променя много аспекти на обществения живот. В търсене на структури, които да отразяват сексуалните нрави на техните жители, Richard J. Уилямс посети модернистичните сгради в Южна Калифорния, в Westin Bonaventure Hotel, на Playboy Mansion в Чикаго, на Seagram в Ню Йорк, общините, от 1960-те години , и повече . A завладяващ и често забавен поглед към период на извънредно социални промени, свързани с естетически изобретение , Сексът и сгради ще се промени начина, по който гледам на сградите около нас.

Ако се върнем на темата за мъжките и женските архитектурни творби ще видим, че освен по външния облик сградите често се различават и в характерни интериорни мебели и декори. Не става дума за еротични представления, публични домове или артистични зали, а за прякото желание на човек да “внедри” нещо сексуално в средата си като символ на свобода и напредничевост.

Истината е, че най-вероятно днес едно от най-важните неща е икономическият аспект при всеки мащабен архитектурен проект. Както се казва: “Природата си знае работата” – и ще допринесе за баланса в архитектурата. Вероятно няма съмнение, че има различия между вкуса, усещането за пространство и формата между мъже и жени и това, че винаги си оставаме взаимен коректив. Все пак жените печелят двубоя, не само защото са по-често срещани в архитектурните наименования, но и просто поради причината, че са по-красиви и са причината светът ни да остане толкова нормален. И последно…, парите говорят – повечето реклами на архитектурни и дизайнерски продукти са представени от жени и рядко в “модерния унисекс” вариант.

ЕЛЕМЕНТ 2 В АРХИТЕКТУРАТА