ПРОЕКТ ЗА ТЕРАСА – ОСТЪКЛЯВАНЕ

Share :
ЗАКОННО ИЛИ НЕ, УСВОЯВАНЕТО НА ТЕРАСИ И БАЛКОНИ Е ФАКТ!

От гледна точка на собствениците присъединяването на още няколко квадрата към жилището е напълно логично.

От гледна точка на контролните институции присъединяването на тези квадрати е в разрез с няколко разпоредби.
От гледна точка на архитектите присъединяването на тераса трябва да подобрява сградата, а не да я разваля.

terasa

Щом сте попаднали на тази статия, значи имате нужда от съвети за вашия балкон.

За съжаление у нас липсва специално разработен закон за начина, по който може да става усвояването на тераси и балкони. Откритите жилищни площи влизат в така нареченото РЗП, следователно трябва да бъдат третирани като площ, с която собствениците имат пълно право да разполагат. От друга страна, много тераси са проектирани така, че да бъдат “използваем покрив”. Всички балкони и лоджии би трябвало да могат законно /по олекотена процедура/ да бъдат трансформирани в затворена използваема площ.

Всички новопостроени сгради имат своите гаранции по отделните части на сградата. Масова грешка е монтажът на климатици по фасадите и тяхното произволно дупчене за инсталации, кабели и пр. Ако искате вашият проект да бъде истински добре направен, то той трябва да е съобразен с общия облик на сградата.

градска_тераса

Ние от АГГА студио знаем, че вие искате да създадете вашия кът за релакс и спокойни вечери на открито във вашия дом. Готови сме да ви помогнем да добавите още една “стая” към жилището си, стига да искате това да бъде естетически издържано.
Успокояващото дърво за под, меките мебели, хубавата сянка или вашата малка градинка могат да ви носят много радост всеки ден и ние сме насреща да обсъдим и разгледаме всички ваши предложения, за да намерим най-хармоничния вариант за вашите нужди.


Какво е нужно за да бъдем законни: 

Терасата на апартамент може да се остъкли без инвестиционни проекти. Остъкляване означава ограждане, затваряне на терасата, балкона с дограма (метална, ПВЦ, алуминиева).

Възможно е затварянето на тераси и балкони да става посредством метална конструкция /временна/, но покривът да бъде изграден от прозрачен елемент. Зидането на ограждащи стени, покриване и други се разрешават по друг ред.